ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve dnech 25. a 26. října se v České republice uskuteční historicky druhé předčasné sněmovní volby. Čtvrtek 10. října byl doporučeným dnem zveřejnění Oznámení o době a místu konání voleb. V České Třebové už na plakátnicích visí, v Ústí nad Orlicí se má objevit v průběhu příštího týdne.

Jak z oznámení vyplývá, nečekají voliče z pohledu volebních místností žádné změny. Volební lístky budou voličům opět doručovány do domovních schránek. Krajní možností je vyzvednout si lístky přímo ve volební místnosti. Kdo nepředpokládá v době voleb přítomnost v místě bydliště, může požádat o voličský průkaz a odvolit v místě svého přechodného působení. Voličské průkazy se už na obou úřadech začaly od 10. října vydávat. Samotné volby pak budou spočívat ve výběru jednoho volebního lístku, který je možné upravit kroužkováním.

O křesla v Poslanecké sněmovně bude v předčasných volbách bojovat 5 908 kandidátů, což je téměř o tisícovku více než ve volbách v roce 2010. Na jedno poslanecké křeslo tak nyní připadá zhruba 30 uchazečů, před třemi lety jich bylo o pět méně. Na Orlickoústecku se budou o naši přízeň ucházet prostřednictvím 19 volebních kandidátek.