SOPOTNICE – Frézy a malotraktory domácí výroby se předváděly v Sopotnici. Organizátoři jim v rámci místní Traktoriády připravili trať, která prověřila nejen stroje, ale hlavně jejich řidiče. V pořadí třetí ročník sice přilákal menší počet závodníků, o to víc lidí se ale na jejich stroje a umění je ovládat přišlo podívat. Celkem se na start závodu postavilo 20 vozidel, všechny po domácku vyrobené a sloužící svému majiteli.

A ti je rádi a ochotně představovali. V rámci závodu pak byl největší zájem o tzv. koupadlo neboli prudký sjezd, zakončený vodou. Někteří ho projížděli rozvážně, jiní s vervou, odpovídající síle koní, ukrytých pod kapotou. Závod ale ukázal i na další záludnosti tratě. Například startovní rovinka, která se záhy stala rozbahněnou pastí, dala některým strojům pořádně zabrat. A kde nepomohly pomocné ruce pořadatelů, nastoupil pořadatelský traktor. Zatímco pro jezdce byl závod výzvou, pro diváky vítanou podzimní atrakcí.

Díky slunečnému počasí se jich okolo trati sešly stovky. Vozítka i jejich výkony na trati byly atrakcí nejen pro děti. Nejlépe si nakonec s blátem a terénními nerovnostmi poradil Vladimír Kuchař se svým Malým Koťátkem. Cenu diváka o nejhezčí stroj si odvezl Ladislav Bače z Řetůvky, který musel závod vzdát kvůli závadě na převodovce. Vyhráli ale všichni, kdo se s nerovností terénu dokázali poprat a dojet do cíle.