ČESKÁ TŘEBOVÁ – Novou studovnu otevřeli v pátek na gymnáziu v České Třebové. Vzniknout mohla díky finančnímu daru, který škole odkázal profesor Karel Holbik, jež zde v letech 1932 – 39 studoval. V provedení skla a moderního designu je připravená sloužit nejen jako studovna a knihovna, ale také jako multifunkční místnost pro akce studentů školy i jejich pedagogů.

Umístění našla studovna ve druhém patře školy, v bývalé učebně číslo 203. Kdo se o její zřízení zasloužil, je patrné z vlastnoručního podpisu, který místnosti vévodí. Pod ním také studentky gymnázia vzdaly dárci hold swingovými melodiemi na úvod. Profesor Holbik se v České Třebové narodil, na gymnáziu studoval a i když nakonec zůstal v cizině, na své rodné město nikdy nezapomněl. Podle syna Thomase se sem vždy rád vracel. Otevření studovny se konalo za účasti studentů, pedagogů i hostů z Rady gymnázia i Pardubického kraje.

Podívat se přišel také bývalý spolužák Karla Holbika, s nímž trávil v České Třebové základní docházku. Na spolužáka pro OIK TV zavzpomínal a studovnu zhodnotil. Nová gymnaziální studovna byla pořízená nákladem 300 tisíc korun. Zbytek peněz bude podle ředitele Menšíka použit na prezentaci školy tak, jak si to profesor Holbik ve své pozůstalosti přál.