ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí nebude v parlamentu zastupovat žádný poslanec. Rozhodli o tom voliči, kteří se v pátek a v sobotu dostavili k volebním urnám. Ve městě Česká Třebová jich volilo 63,04 %, ve městě Ústí nad Orlicí 63,49 %. Nejvíce hlasů dostala ČSSD, dále ANO spolu s TOP 09 a komunisté skončili čtvrtí.

Že bude o předčasné parlamentní volby zájem, přesvědčovali voliči od prvních minut. Například v ZŠ Nádražní v České Třebové museli lidé čekat ve frontě. Krátce po 14. hodině tam odvolila také ředitelka Základní školy praktické Iva Fikejzová. Podobně vypadala situace o hodinu později v Ústí nad Orlicí na ZŠ Bratří Čapků. Tam jsme při volbě zachytili místostarostu města Zdeňka Ešpandra. O půlhodiny později pak v místě své poslanecké kanceláře odvolil i Radim Jirout. Českotřebovského starostu Jaroslava Zedníka sice odvolaly povinnosti lídra strany do Pardubic, odvolil ale v místě svého bydliště, na ZŠ Habrmanova, stejně jako později hejtman Pardubického kraje Martin Netolický v okrsku pod Malou scénou. Voličů samotných přišlo k  urnám o něco méně než v roce 2010, kdy se účast zastavila na 65,49 %. Od voleb většinou očekávali zlepšení situace ve státě a změnu k lepšímu.

Volební účast nakonec činila přes 63 % a volby v obou městech vyhrála ČSSD. Voliči jí v rámci Orlickoústecka dali 19,94 %, v České Třebové pak 25,73 % a v Ústí nad Orlicí 21,58 %. Pak už se výsledky lišily. Zatímco v České Třebové jako druhá nejúspěšnější strana skončila TOP 09 s 17,42 % hlasů a třetí politické hnutí ANO s 15,40 % hlasů, celokrajsky třetí KSČM voliči odsunuli na čtvrté místo s 11,21 % hlasů. Dále se do Parlamentu dostaly Úsvit přímé demokracie, KDU-ČSL a ODS. V Ústí nad Orlicí byla volební účast o necelé půl procenta vyšší, tedy 63,49 %. Druhou nejsilnější stranou se zde stalo hnutí ANO s 16,81 %, třetí TOP 09 s 14,33 % a KSČM s 13,02 % skončila jako čtvrtá nejsilnější strana. Další v pořadí skončily ODS, KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie. Co se týká kandidátů samotných, z těch z obou měst ani jeden v Poslanecké sněmovně nezasedne.

O křeslo je připravilo kroužkování. To vyřadilo krajskou jedničku TOP 09 Jaroslava Zedníka z České Třebové, který od voličů získal 2467 preferenčních hlasů a na zvoleného Jiřího Skalického měl ztrátu pouhých 258 hlasů. Neuspěl ani orlickoústecký Radim Jirout z ODS, kterého by rádo v parlamentu vidělo 1291 voličů. Nedostala se ani sedmička z vítězné ČSSD Zdeněk Ešpandr s 1290 preferenčními hlasy. Jediný, kdo bude v parlamentu Orlickoústecko zastupovat, je lídr kandidátky KDU-ČSL, jinak nestraník Jiří Junek, ředitel regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.