ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Máte doma malé dítě a potřebujete nutně k lékaři nebo nakoupit? Řešení nabízejí mateřská centra nebo kluby při nich. Například mateřské centrum Rosa v České Třebová nabízí hlídání dětí hned ve dvou formách, a to jako volné hraní v rámci svého provozu nebo speciálně ve středu, se stanoveným programem.

V novém školním roce Rosička poprvé otevřela ve středu 4. září za účasti 5 dětí, zatím ještě s maminkami, které se ale hned zapojily do hry. Řádilo se v bazénku plném kuliček, hrálo na koberci, zkoušely nové hračky nebo výroba medvídků. Služba je sice placená, zato si maminky mohou vybrat, jak často a na jak dlouho své dítě centru svěří. Podobným způsobem funguje i českotřebovský DDM, který předškolní děti hlídá už více jak 10 let. Jako do každého jiného kroužku je ale třeba děti předem přihlásit.

Hlídání dětí mohou od letoška využít také orlickoústecké maminky. Jako zcela novou službu ji mimo své prostory poskytuje MC Medvídek. Zařízení dostalo název Dětský klub Fialka a místo v bývalém kadeřnictví v Domě služeb na Štěpnici. Poprvé měla Fialka otevřeno v pondělí 2. září. Že ještě není úplně všechno podle představ, dětem ani maminkám, které přišli zařízení okouknout, vůbec nevadilo. Kvalifikované hlídání předškolních dětí s kapacitou 14 dětí nabídne Fialka každý den do 17 hodin.