ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na cestu k protinožcům se vydali orlickoústečtí gymnazisté. Zamířili do australského Melbourne, do rodin svých kamarádů, které letos v dubnu hostili. Prezentovat se tam budou představením o českých zvycích a tradicích, příznačně nazvané Večerníček pro Australany anebo Co je pro Čechy typické.

Studenti se na něm autorsky sami podíleli. Nechybí mluvené slovo, tanec ani zpěv. Vše doplňuje zadní projekce, která s kostýmy a předměty, vážícími se k uváděným tradicím, vytváří věrohodnou atmosféru. A tak například o Velikonocích nechybí v rukou dívek malovaná vajíčka a u chlapců pomlázky. Program v angličtině orlickoústečtí gymnazisté celý minulý týden poctivě pilovali. Studenty jsme zastihli při jedné z posledních zkoušek před generálkou. Prozradili svůj podíl na programu a předvedli se v jeho úryvcích.

Přípravy vyvrcholily v pátek dopoledne u gymnázia. Všech 28 dětí se svými dvěma učitelkami se tam loučilo s těmi, kteří je přišli před dlouhou cestu vyprovodit. Zpět se vrátí až 9. září a určitě budou mít o čem vyprávět.