LITOMYŠL, ČESKÁ TŘEBOVÁ – René Živný je v Radě Pardubického kraje mimo jiné zodpovědný za cestovní ruch. Právě v tomto odvětví se rozhodl uspořádat propagační cyklojízdu po Pardubickém kraji. Letos probíhá už druhý ročník soutěže „Letní pecky poznej všecky“ a tato cyklojízda se snaží propojit všechna soutěžní místa.

Na část předposlední etapy se jej rozhodl doprovodit i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Radní už ráno absolvoval cestu cyklobusem do Moravské Třebové, odkud se na kole přesunul přes Mladějov do Litomyšle. Zde se na zámku setkal se starostou města Michalem Kortyšem a hejtmanem. V Litomyšli se do soutěže zapojil rodný dům Bedřicha Smetany. Po setkání se hejtman převlékl do cyklistického a oba představitelé kraje vyjeli směr Česká Třebová. Starosta Kortyš oba doprovázel na kole až na hranice města. V ideálním počasí oba pokračovali ve stoupání na Kozlovský vrch.

Z Litomyšle není vybudovaná do České Třebové cyklostezka, ale místní komunikace je značená také jako cyklotrasa. Cesta je velmi málo frekventovaná, takže tu pro cyklisty nehrozí větší nebezpečí. Cyklistům se zde nabízejí nádherná panoramata na Litomyšlsko, což si také rodák z rovinatého Pardubicka Živný pochvaloval. Závěrečný sjezd celkem třináctikilometrové části etapy z Kozlovského kopce do Třebové byl pro oba příjemným odpočinkem. Po příjezdu k nově otevřenému Muzeu byli pracovnicemi přivítáni tradičním chlebem a solí a rádi se šli podepsat do návštěvní knihy, protože v recepci byl příjemný chlad a stín. Radní Živný získal další razítko do Vandrovní knížky. Po krátkém občerstvení už hejtman odjel do Pardubic autem, zato Radní pro cestovní ruch využil vlakového spojení s možností přepravy kola, aby tak zkontroloval kvalitu služeb u vlaků dotovaných krajem.