ČESKÁ TŘEBOVÁ – Otazníky budou zřejmě viset nad konáním některých veřejných akcí v České Třebové. Organizaci akcí s veřejnou produkcí po 22. hodině tam začne nově ovlivňovat městská vyhláška, kterou zastupitelé schválili na svém jednání v květnu a která reaguje na změnu zákona o přestupcích a obyvatelům by měla zajistit nerušený noční klid.

Pro pořadatele veřejných akcí znamená nově schválená městská vyhláška o době nočního klidu jediné. Zorganizovat akci tak, aby do 22. hodiny skončila, nebo požádat o výjimku. Souhlasit s tím ovšem musí všichni v okolí. Podle starosty města přinese možnost zkrátit dobu nočního klidu, tedy povolit konání akce ve správním řízení s přesahem přes 22. hodinu, úředníkům časovou zátěž a pořadatelům lhůty pro vyřízení žádosti podstatně prodlouží.

Organizátoři tradičních městských akcí, jako je Týden sportu, čarodějnice a Silvestr, se ale komplikací bát nemusí. Na ty vyhláška pamatuje stálými výjimkami. Naopak běžných akcí podle starosty Zedníka pravděpodobně ubude. Povolovat se budou jen ve výjimečných případech a ve lhůtě 120 dnů před konáním akce. Obecně závazná vyhláška o době nočního klidu je v České Třebové vedena pod číslem 2/2013 a platná je od 10. června letošního roku.