ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ  – Tak je to zase tady. Konec školního roku a s ním celoroční účtování v podobě vysvědčení. Jak situace vypadala u prvňáčků, jsme s kamerou zaznamenali na ZŠ Habrmanova v České Třebové a ZŠ Komenského v Ústí nad Orlicí. Českotřebovští prvňáčci se na předávání vysvědčení těšili.

Vždyť bylo jejich první opravdové v životě. S paní učitelkou v 1. A si nejprve popovídali o plánech na prázdniny i o tom, co všechno už umí. Pak přišlo vytoužené vysvědčení a s ním knížka a osobní dopis paní učitelky. Vše bylo potřeba důkladně prozkoumat a také se pochlubit, jaká je slíbená odměna. V 1. B byla atmosféra podobná. Kromě vysvědčení tam paní učitelka rozdávala pochvalné listy a děti dekorovala tituly. Nejlepší čtenář, písař či počtář.  Také v této třídě byla brzy katedra obložená květinami a dárky pro paní učitelku.

Ta pro všechny děti připravila DVD o tom, co všechno spolu během roku prožily. Na závěr si děti zazpívaly nejoblíbenější písničku. Slavnostní atmosféra panovala také v Ústí nad Orlicí. Děti 1. B tam den zahájily stejně jako obvykle – básničkou. Průběh hodiny ale už byl zcela jiný. Děti si nejprve s paní učitelkou zopakovaly, co všechno se během roku událo a co se naučily. Pak přišlo rozdávání vysvědčení a s ním fotografie třídy na památku. Také tady byly téměř všude samé jedničky a děti se svěřovaly, co dostanou nebo by chtěly za vysvědčení. Pátkem také prvňáčci vstoupili do úplně prvních letních prázdnin. Přejeme všem dětem dostatek sluníčka, bezpečného koupání i načerpání sil do dalších ročníků školy.