PASTVINY – Pořadatelem byla vodní záchranná služba ČČK Pastviny. Spolupořadatelem pak Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a členové SDH Orlickoústecka. Mistrovství, jež mělo v podtitulu druhé, přijel podpořit hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který nad ním převzal záštitu.

Sedm pětičlenných týmů, z nichž nejvzdálenější byly z Prahy a Chebu, mělo za úkol splnit hned několik disciplín: projet na vodní hladině člunem slalom, zacouvat do vymezeného prostoru, zachránit postiženou osobu ze břehu i vody nebo předvést předepsané způsoby záchranářského uzlování. Další stanoviště záchranáře prověřovala v resuscitaci, rozpoznání a ošetření zranění i bezpečné dopravě k zdravotním profesionálům.

Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledovala odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body. Po loňském druhém místě nakonec na zlato dosáhl záchranný tým profesionálních hasičů z Chrudimi. Jako druzí se umístili žamberečtí záchranáři a orlickoústečtí skočili v bodovém hodnocení na šestém místě. Na pražské účastníky, kteří skončili čtvrtí, bohužel doma čekal skutečný povodňový zásah.