ČESKÁ TŘEBOVÁ – Rekonstrukce splnila svůj účel a čistírna odpadních vod v České Třebové „šlape“, jak má. Při slavnostním otevření ve středu 19. června to konstatoval jak zástupce provozovatele, tak dodavatel. Samotná čistička podstatně změnila tvář.

Stát zůstala pouze provozní budova, vše ostatní je od základů nové nebo alespoň za provozu stavebně upravené. Nové a nad povrch vytažené jsou také všechny vzájemně propojené kruhové nádrže, tzv. biologické linky. Jsou celkem čtyři a tento počet v rámci jedné čistírny odpadních vod je v České republice ojedinělý. Všechny objekty také dostaly novou a moderní technologii. Celý projekt stál více než 260 milionů korun a dílem přispěla Evropská unie.

Zahrnoval nejen rekonstrukci čističky, ale také dobudování kanalizace v místní části Lhotka a v ulicích Na Drahách, Grégrova, J. Pácla, Husova a Břízky. Nových je 1732,8 m gravitačních splaškových stok se dvěma odlehčovacími objekty a 1141,9 m tlakové kanalizace, včetně 13 domovních čerpacích jímek. Hlavním důvodem, proč se rekonstrukce dělala, bylo naplnění evropských norem na kvalitu čištěných vod. Jakým procesem přitom odpadní voda prochází, měli přítomní možnost nejen vidět, ale také na vstupu a výstupu porovnat. Od ledna 2013 běží na čističce roční zkušební provoz. Po něm bude ČOV zkolaudována a uvedena do trvalého provozu.