PASTVINY– Zástupci dobrovolných složek Integrovaného záchranného systému kraje si dali sraz na Pastvinách. Přivedly je sem dotace kraje, které zde přebíraly. Zmodernizují za ně potřebná vybavení ke své záchranářské práci. Složek bylo celkem 11 a celkem mezi ně bylo rozdělených 350 tisíc korun.

Pomoci má s vylepšením současného vybavení a pořízením pomůcek nových. Předat podepsané smlouvy záchranářům osobně přijel hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Byla to příležitost seznámit se s výsledky činnosti jednotlivých složek a zjistit, kde by mohl kraj pomoci. Nakonec se jako nejpalčivější ukázalo skromné oceňování dobrovolných dárců krve z důvodu nedostatku peněz na provoz, pracovní úvazek Vodní záchranné služby pro obec Pastviny za poskytnutí chaty pro výkon služby a dále finanční prostředky pro viditelné označení a mapování pohybu vycvičených psích záchranářů.

Na závěr přijal Martin Netolický nabídku vodních záchranářů na projížďku po přehradě. Prověřil tak nejen dojízdné časy záchranářů, ale také si sám vyzkoušel, jak náročné je zásahový člun ve velké rychlosti řídit.