ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na jedné straně zmodernizované a plně funkční kruhové objekty, na druhé straně obrovská jáma hluboko pod úrovní stavby. To tři staré nádrže dělají místo jedné nové nádrži, v níž se sdruží všechny tři dosavadní funkce. Samotná nádrž bude oválná, v  rozměrech 60 x 20 metrů. Stavbaři kvůli tomu museli postavit tzv. larzenovou stěnu a hloubit o jeden metr níže pod současnou úroveň.

Nákladní automobily, vyvážející z jámy hlínu a zbytky betonu, tak v jejím nitru vypadají jako dětské hračky. Za den se jich tady nyní vystřídá nepočítaně. Základy bude mít nová aktivační nádrž jeden metr pod současnými základy. V této hloubce už bývá spodní voda. Dělníci proto jámu vybavili vodními studnami s čerpadly, které vodu odvádějí do kanálů 24 hodin denně. Než se současná plocha dostane do finální podoby, budou mít bagry ještě celý týden práci. I když je nyní u jámy největší stavební ruch, pracuje se i na ostatních částech stavby, jako jsou vyhnívací nádrže a jejich provozní budova, střecha a fasáda administrativní budovy, také se budují nová potrubní spojení.

Svým tempem běží také rekonstrukce kanalizace. Ta se s jarem soustředila do centra města a už druhý měsíc ukrajuje z plánu oprav jedné z jejich nejdůležitějších spojnic, ulici T. G. Masaryka. Další práce probíhají v Hylvátech Za vodou a Pod Lesem, u zimního stadionu a v Kerharticích. My se na čistírnu odpadních vod v Ústí nad Orlicí opět vrátíme ještě do prázdnin. Tentokrát proto, abychom zachytili betonářské práce budoucí oběhové nádrže.

[serialposts]