ČESKÁ TŘEBOVÁMěsto Česká Třebová vyhlásilo osobnosti roku 2012. Ceny města a starosty v oblasti kultury a sportu letos převzalo celkem šest českotřebovských občanů, jedna byla udělena in memoriam. Jako první si pro Cenu města roku 2012 na jeviště přišel dirigent velkého swingového orchestru Milan Špičák. Udělená mu byla podruhé, tentokrát za koncertní činnost.

Jako druhý cenu z rukou starosty a místostarostů převzal Jarka Bittl. Cena mu byla udělena za básnickou sbírku Světlo za zrcadlem, jejíž první svazek si dal ke svým 80. narozeninám. Do třetice se se držitelem keramiky se symbolem kohouta stali studenti gymnázia. Na cenu kohouta je nominoval videosnímek o českotřebovském legionáři Vasilu Timkovičovi. Vytvořili ho ve složení Adam Ostruszka, Jiří Štembírek, Michal Koubek, Adam Pávek a David Lazárek. Stejný počet oceněných, tedy tři, letos město vybralo z oblasti sportu.

Předseda hokejbalového klubu Petr Kvasnička získal cenu za 2. místo na mistrovství světa v hokejbale veteránů a čerstvý sedmdesátník František Doležal za zásluhy o rozvoj sportu ve městě. Stejně jako v případě osobností z kultury ocenění předcházel krátký medailonek a podpis o převzetí do Pamětní knihy města. Českotřebovskému sportovci Emilu Vydrovi byla Cena města udělena in memoriam. Převzít ji přišla manželka Zdenka, která také na jeho činnost v medailonku zavzpomínala. Udělovala se rovněž Cena starosty. jejím držitelem se stal majitel a provozovatel českotřebovského pivovaru s restaurací, který podle starosty Jaroslava Zedníka do města vrátil právo vařit pivo. Po letech se na jeviště českotřebovskéího Kulturního centra také vrátily muzikálové melodie. Téměř dvouhodinovým výletem na Brodway, oceněným i diváky, provedli herci opery městského divadla v Brně.