ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na mnoha místech našeho regionu se slavila filipojakubská noc. Lidé tzv. pálení čarodějnic strávili v soukromí nebo se vydali do společnosti. Organizátoři jednotlivých „čarodějnických akcí“ si pro návštěvníky i letos přichystali celou řadu lákadel. V Černovíru program připravil místní sbor dobrovolných hasičů.

Čarodějnickému reji předcházelo tradiční stavění máje, po něm byl uskutečněn lampiónový průvod. Dalším bodem programu byly soutěže pro děti, které poměřovaly své síly mimo jiné také v namotávání slámy. Nejen dětem po soutěžních bojích vyhládlo, a tak bylo třeba nachystat malé občerstvení. To nechybělo ani v areálu tábořiště Cakle v Ústí nad Orlicí. Tam se zabavili jak malí, tak velcí. Někteří se vydali hledat čarodějnici, jiní trávili filipojakubskou noc ochutnávkou nápojů a pochutin či poslechem kapely „Nahonem“.

Živá hudba z dílny skupiny „Do konce svých sil“ doprovodila také akci na hasičské základně v České Třebové. Tam došlo na zapálení vatry a opékání buřtů. Děti se také mohly povozit na poníkovi. Na čarodějnice si v České Třebové počíhali i na Horách, kde byl zapálen oheň a podávaly se pochoutky z grilu, které bylo možno zapít například pivem. Ohně letošní čarodějnické noci dohořely pod kontrolou a nezpůsobily žádné požáry.