ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Festival dokumentárních filmů o lidských právech míří na Orlickoústecko. Pod názvem Jeden svět budou snímky k vidění nejen v Ústí nad Orlicí, ale pro školy také nově v České Třebové a Lanškrouně. I když oficiálně má v názvu patnáctku, v Ústí nad Orlicí se koná popáté.

Čtyřdenní festival zaplní Malou scénu od středy 10. do neděle 14. dubna. V nabídce je celkem 18 filmů, které diváka zavedou do různých koutů republiky, ale také Evropy a vzdálenějších míst světa. Na projekcích se návštěvníci festivalu budou moci setkat s celou řadou zajímavých osobností. Účast přislíbili Věra Čáslavská, Olga Sommerová, Michal Vodrážka, Jan Kamenický.

Stejně jako loni bude mít festival řadu doprovodných akcí. Na Mírovém náměstí proběhne výstava, v Malé scéně se uskuteční benefiční koncert nebo divadlo. Součástí budou také dopolední projekce pro základní a střední školy. Výtěžek ze vstupného pak bude věnovaný šestiletému Míšovi Bednářovi z Dolní Dobrouče, který trpí neléčitelným neurosvalovým onemocněním.