ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stavební práce, související s rekonstrukcí orlickoústecké kanalizace a čistírny odpadních vod, změnily lokalitu i rytmus. Z reálu čističky se přestěhovaly na objekt čerpací stanice ve městě a v plném proudu je také rekonstrukce kanalizačního řadu na jedné z nejfrekventovanějších ulic města.

Prakticky až do konce února se na objektu orlickoústecké ČOV pouze bouralo a stavělo. Březen byl měsícem dokončení montáže nových technologií a přípravy objektů na předepsané zkoušky. Duben pak přinesl testování nové technologie a první spuštěné objekty. Souběžně se celá stavba připravuje na přepojení, které nastane ihned poté, co dělníci dokončí modernizaci čerpací stanice na kanalizaci dole ve městě. Tam v dubnu došlo k provizornímu napojení tzv. bypásem a objekt se zevnitř kompletně rekonstruuje.

V samotném areálu čističky pak dělníky zaměstnává hlavně čištění starých nádrží, které čeká demolice. Z  finančního pohledu je podle Bronislava Hány stavba v jedné třetině a s prostavěnými zhruba 200 miliony korun. V nastaveném tempu jede také v dubnu zahájená rekonstrukce kanalizace na ulici T. G. Masaryka, která ulici ze spodní strany zcela uzavřela. Souběžně dělníci pracují na kanalizačních úsecích v ulici Workerova, v Hylvátech v ulici Za vodou a Pod lesem a probíhají také práce na kanalizaci a čerpací stanici v Kerharticích.

[serialposts]