ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Aukce energií pro své obyvatele chystají města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí. Zatímco Českotřebovští si budou muset na levnější energie počkat do příštího roku, orlickoústečtí maloodběratelé dostanou šanci dodavatele změnit už letos v červnu.

Vzorem je město Říčany, kde domácnosti pomocí elektronické aukce dosáhly úspory u elektrické energie 16,5 % a u zemního plynu 29 %. Základní myšlenkou je spojit co nejvíce zákazníků a stát se zajímavým klientem pro dodavatele energií, konkrétně elektrické energie a plynu. V České Třebové zvolili pro začátek obyvatele města, v Ústí nad Orlicí půjdou cestou obyvatel a drobných podnikatelů.

Radnice v Ústí nad Orlicí na projektu pracovala celý rok a nyní už se na aukci připravují sběrem dat a materiálů o končících smlouvách. Samotná aukce by měla proběhnout v červnu, pro další zájemce pak v září nebo v říjnu. Radnici v České Třebové náskok chybí a v organizaci záměru je na úplném začátku. Pokud se podaří dosáhnout podobných úspor jako v Říčanech, jsou obě radnice rozhodnuté v aukcích služeb pro obyvatele pokračovat.