PŘÍVRAT – Jaro je tu a s ním i transfer žab, při kterém se obojživelníci vracejí do rodného rybníka založit nové potomstvo. Aby bezpečně doputovali, o to se v lokalitě přívratských rybníků starají českotřebovští ochranáři. Letos sběr žab zahájili 11. dubna. Transfer žab trvá i několik týdnů a stejně tak dlouhá je pozornost, kterou mu ochranáři věnují.

Znamená to dennodenní vstávání za rozbřesku a pěší kontrolu sběrných míst. Aby se měli s kým prostřídat, pomáhají jim dobrovolníci. V Přívratu jsou celkem tři rybníky. Žáby se opakovaně vrací pouze do jednoho z nich. Než se do toho vložili ochranáři, doputoval tam pouhý zlomek z celkově přenesených šesti až sedmi tisíců čolků a žab. Letos už tyto obojživelníky zachraňují podesáté. Žába potřebuje ke svému transferu příznivou teplotu. Na cestu se vydává v noci, pokud je teplota vyšší než 5°C v případě skokanů, v případě ropuch dokonce 7°C. Jinak se před chladem zavrtává do země, až půl metru hluboko.

Na teplé silnici naopak vydrží sedět hodiny. A pravděpodobnost, že se přitom nepotká s autem, je na poměrně frekventované přívratské komunikaci velice malá. Chladná noc z neděle na pondělí transferu příliš nenahrála. I přesto čtveřice dobrovolníků dopravila v záchytných nádobách pár minut před sedmou hodinou na hráz rybníka 267 žab. Při třídění objevili i vzácnou blanici skrnitou. Záchrana v přírodě se rozmnožujících žab je každoroční ojedinělou akcí Orlickoústeckého regionu. Město i ochranáře přijde ročně na desítky tisíc korun. O vybudování žabích podchodů pod silnicí se z finančních důvodů neuvažuje.