CHOCEŇ – Čtvrtou sezónu ve II.  lize absolvoval letos A tým mužů z Chocně. Po předchozích třetích místech a loňském triumfu směřovaly pohledy hráčů a vedení klubu opět k nejvyšším příčkám. Poslední zářijový víkend odstartovali Choceňští svoji spanilou jízdu na půdě loňského vicemistra ze Střelic u Brna. Již toto utkání mělo hodně napovědět o tom, jak se nesmělé vyhlídky mohou naplnit. Poctivá příprava na sezónu byla zúročena, jelikož hráči zde až nečekaně hladce zvítězili dvakrát 3:0 a zatížili své bodové konto první porcí šesti bodů. Vzhledem k losu soutěže a přesunům pořadatelství museli hráči sehrát i nadcházející zápasy na hřištích svých soupeřů. Tento handicap se na jejich výkonech ale vůbec nepodepsal, a domů tak Choceňští vozili další a další šestibodové výhry. Natěšení domácí příznivci mohli své oblíbence spatřit až začátkem listopadu, kdy se uskutečnilo regionální derby s nováčkem z Litomyšle. Hráči nenechali nikoho na pochybách a i s tímto soupeřem si hravě poradili. Následně zvládli i utkání s nevyzpytatelným Ústím nad Orlicí po němž se mohli plně koncentrovat na domácí souboj podzimu s Hrotovicemi. To hráči zvládli výtečně a jejich vysněné cíle tak postupně nabírali reálných obrysů. Následovalo utkání ve Žďáře, který se honosil téměř padesátizápasovou domácí neporazitelností, z nichž ale drtivá většina byla v rámci nižšího krajského přeboru. Tvrz nováčka ale Choceňští úspěšně dobyli, ačkoliv v odvetě se museli po výhře 3:2 spokojit ,,jen“ se dvěma body. Famózní první polovinu zakončili hráči výhrami nad Zručí nad Sázavou a mohli tak přezimovat s pocitem kvalitně odvedené práce, byť soutěž ukrojila zatím pouze první část ze své plánované zápasové porce.

Ve druhé části čekala na hráče domácí zápasová šňůra. Na vítězný podzim navázali hráči i v lednu, kdy vyhráli všechna svá střetnutí, byť proti Malšovicím a následně i Znojmu museli o udržení neporazitelnosti bojovat v rozhodujících pátých setech. Sérii výher prolomilo až utkání s Hronovem. Ten si z choceňské palubovky odvezl z odvety tři body za zaslouženou výhru 3:0 a stal se tak jediným ,,lupičem“ všech bodů z domácího prostředí v sezóně. Ve zbytku soutěže již Choceňští přes drobná zaváhání opět kráčeli od vítězství k vítězství a v konečné tabulce zářila na jejich bodovém ukazateli magická číslice 100 bodů. Druhé Hrotovice přitom nasbírali o celých 25 bodů méně, z čehož vyplývá, že se Choceňští nemuseli o své prvenství strachovat už dlouho před koncem soutěže a bojovali tak spíše o vlastní cíle nežli o první místo.

Vítězstvím si volejbalisté zajistili právo účasti v kvalifikaci o I. ligu, která se nakonec nekonala z důvodu nezájmu zbylých vítězů z ostatních skupin druhých lig. Fanoušci natěšení na kvalifikační boje tak byli sice zklamáni, ale i tak jim družstvo udělalo radost, jelikož po vzájemné poradě s vedením klubu se hráči rozhodli k postupu do vyšší soutěže. Od října se tak v Chocni bude hrát po dvanácti letech znovu druhá nejvyšší republiková soutěž, takže se mají volejbaloví nadšenci ze širokého okolí zajisté na co těšit.

Po zaslouženém odpočinku bude následovat příprava proložená účastí na tradičních letních turnajích. Snahou vedení bude udržet po kupě již stabilizovaný kádr a vhodně ho doplnit o nové tváře. Jako nováček soutěže bude Choceň vstupovat do neznámého prostředí tentokrát s jiným cílem, kterým bude pohyb v klidných středových vodách  I. ligy.

V průběhu uplynulého ročníku se hráčům (až na výjimky) naštěstí vyhýbala vážnější zranění a tak se o úspěch zasloužili nahrávači Ondřej Kolder, Jakub Adamec a Stanislav Müller. Údernou sílu obstarávali smečaři Marek Šášek, kapitán Petr Abraham a Jiří Vaněk. Blokařskou hráz na síti tvořili Martin Müller, Jan Švec a Lukáš Marek. Na postu univerzála drtil soupeře Tomáš Felgr. V sezóně se ještě představil z Brna hostující choceňský odchovanec Ondřej Žaba. Celý kádr proplul sezónou pod trenérskou taktovkou lodivoda Jaromíra Švece.

Na závěr je nutné poděkovat všem výtečným fanouškům, kteří se v průběhu soutěže našli cestu na domácí i venkovní utkání a hlasitě podporovali hráče v cestě za titulem. Velké díky putuje i k vedení klubu, města Choceň a všem sponzorům, bez jejichž podpory by klub takových úspěchů dosáhl jen s obtížemi.

Martin Švec