ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Staré na nové fotografie z projektu celkem osmi žáků ZŠ Třebovská a historie orlickoústeckého textilu budoucí bakalářky – orlickoústecké studentky Terezy Matouškové. To jsou spojovací momenty výstav, které do Hernychovy vily přilákaly nejen pravidelné návštěvníky, ale hlavně rodinné příslušníky a kamarády mladých autorů.

Ti první, autoři fotografií, celý rok pronikali do historie ve svých bydlištích. Výstava má název Tehdy a dnes a autorsky za ní stojí žáci školy. S fotoaparáty a za pomoci pamětníků lovili s fotoaparáty soudobé snímky k již dříve pořízeným fotografiím. Společným znakem bylo co možná nejpřesnější místo a úhel pořízení snímku. Návštěvníci dostali možnost s odstupem doby poznávat v proměnách celkem 39 míst z okolních Sudet. Přibližovaly je popisky se základními údaji o lokalitě.

Zatímco výstava fotografií byla dílem několika žáků, za výstavou na téma orlickoústecký textil stála autorka jedna, studentka královéhradecké univerzity, která čerpala hlavně z archívu muzea. Práce uspořádala do výstavy, která, jak se ukázalo, zaujala jak starší, tak mladší generaci. K další vernisáži pozve orlickoústecké muzeum v dubnu. Tentokrát to bude ve spolupráci s Náprstkovým muzeem na téma japonské umění.