ČESKÁ TŘEBOVÁ – O parku Benátky už jsme jednou informovali, a to v souvislosti s projektem obnovy zeleně ve městě. Pod složitým názvem Revitalizace, obnova městské zeleně a rozvoj ploch sídelní zeleně s ním českotřebovská radnice uspěla a v loňském roce získala u Státního fondu životního prostředí dotaci ve výši 12,5 milionu korun.

S pracemi na projektu se začalo hned na podzim. Mj. také v Benátkách, kde kácené stromy dělaly místo budoucímu parku. Zbývající zeleň čekají úpravy tento rok. Samotný park má být zasazen do prostoru před hokejbalovým hřištěm a svahu nad řekou Třebovkou. Vznikat bude ve třech etapách. Letos je na něj z dotace vyčleněno 8 milionů a doplatek z rozpočtu. Na městu pak zůstane v druhé etapě vybudovat cestičky včetně plánovaného vodního prvku v poslední etapě.

Jako investiční akce města tedy podle starosty Zedníka stavba parku Benátky letošním rokem zahajuje a dál se bude vyvíjet podle financí města. Souběžně s parkem bude také letos zahájená obnova zeleně v aleji Maxe Švabinského. Zatímco v aleji Maxe Švabinského se bude jednat o kácení stromů v řádech desítek kusů, budoucí park si podle Ivany Vrbické vyžádá celoplošné čistění podle již zpracované studie tak, aby se mohla v minulosti neudržovaná plocha přeměnit v pobytové a relaxační zóny parku.