DOLNÍ ČERMNÁ – Jsou jen čtyři kilometry od sebe a žijí si vlastním životem. Dětský domov v Horní Čermné s 22 dětmi a Dětský domov v Dolní Čermné s 24 obyvateli. Z rozhodnutí zřizovatele, tedy Pardubického kraje, by měly od 1. dubna vystupovat jako společný subjekt.

Zda se jedná jen o organizační změnu, či se sloučení dotkne samotných dětí, jsme zjišťovali přímo na místě při rozhovorech se současným vedením obou zařízení ve čtvrtečním podvečeru. Děti v  Horní Čermné jsme zastihli v odpolední činnosti. Některé se věnovaly jarní výzdobě, jiné hře nebo učení. Sloučení neprožívají, podle informací, které od svých tet dostaly, se jich nijak nedotkne.

Podobná rodinná atmosféra panovala i v Dolní Čermné. Starší děti čas využily pobytem venku, mladší ke hrám a přípravě společné večeře. Co sloučení pro společnou práci skutečně přinese, ukáže čas. Zástupci obou subjektů doufají ve společné projekty, obohacení dosavadních metod práce i rozšíření kontaktů pro mimoškolní práci s dětmi. Podle slibu ředitele Pavla Skřečka, který nástupnickou organizaci povede, nebude sloučení následovat ani změna dosavadního počtu a místa ubytování dětí, ani změna počtu jejich vychovatelů.