ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Policejní statistiky hlásí pokles kriminality. V rámci Pardubického kraje je to proti roku 2011 o celkových 166 případů méně. Na Orlickoústecku činí rozdíl 109 případů. Celokrajsky jsme se polepšili v násilných a hospodářských trestných činech, naopak vzrostl počet majetkových činů.

Na Orlickoústecku byla situace poněkud odlišná. Samostatnou kapitolou jsou násilné trestné činy. Těch museli orlickoústečtí kriminalisté řešit 127. Dva z případů, kvalifikované jako pokus vraždy, se loni nevyhnuly ani České Třebové. V Ústí nad Orlicí se zase více přepadalo, a to za bílého dne a v samém centru města. V srpnu například to bylo napadení muže mužem, spojené s odcizením finanční hotovosti, mobilního telefonu a cigaret.

O adventu pak byla přepadena a oloupena žena v blízkosti nádraží. Stejně jak na Orlickoústecku poklesl celkový počet trestných činů, poklesl i počet jejich objasnění. I když se více jak polovina z 2072 případů podařila rozkrýt, bylo to o 83 vyřešených případů méně než v roce 2011.