ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – O 165 více dětských čtenářů zaevidovala v loňském kalendářním roce českotřebovská městská knihovna. V porovnání s rokem 2011 si vypůjčili méně knih, naopak v knihovně strávily více času při doplňkových činnostech. Zvýšil se i celkový počet čtenářů, a to z předloňských 2 264 na loňských 2 755.

Z pohledu ředitelky knihovny v Ústí nad Orlicí zůstává situace se čtenáři stejná. Dětské oddělení už dva roky eviduje 344 platících čtenářů, celkový počet včetně dospělých se pak pohybuje okolo 2,1 tisíce. Loni jich bylo přesně 2153. I když jsou dětští čtenáři důležitých ukazatelem činnosti knihovny, základem jsou podle knihovnic čtenáři dospělí, tedy rodiče. Ty dětem doma čtou a od malinka v nich pěstují čtenářský návyk.

V Ústí to řeší možností půjčovat dětské knihy na dospělou průkazku, v České Třebové rodinnými vstupenkami pro manžele a sourozence za cenu jedné. Obě knihovny také pro dětské čtenáře pořádají řadu doplňkových činností. Starším dětem navíc českotřebovská knihovna slíbila nové moderní oddělení. Zahájení se předpokládá na 14. února.