ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Chřipka je respirační onemocnění, které se šíří vzduchem. Do ordinací lékařů se dostavují nemocní ve všech věkových kategoriích. Nejvíce se chřipce daří mezi dětmi a mládeží, protože se často pohybují ve velkých kolektivech.

I když malí pacienti teď plní čekárny ordinací více jak obvykle, o onemocnění pravou chřipkou se většinou nejedná. Potvrzuje to českotřebovská lékařka Eva Wenigová. Podobné zkušenosti má dětská lékařka Hana Prchalová z polikliniky v Ústí nad Orlicí. Ta výskyt akutních respiračních onemocnění srovnává s 2. lednovým týdnem.

Podle okresní epidemioložky Marty Pavlové počet nemocných od začátku roku postupně stoupá. Nejvíce se vyskytuje v seniorské kategorii a mezi dětmi. Nejvíce postiženy jsou mladší školní a předškolní kolektivy. O epidemii se ale zatím nejedná. Pokud vaše děti chřipka ještě neskolila, je podle lékařek nejvyšší čas na prevenci, tedy dobře sebe i děti oblékat, nevyhledávat shluky lidí a zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu a vitamínů.