LANŠKROUN, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Další regionální cyklostezka se chystá ke zprovoznění. Propojuje Lanškroun s Rudolticemi a dětem i dospělým ji přinese čert s Mikulášem. Za vznikem stojí Dobrovolný svazek obcí Lanškrounsko.

Na téměř tříkilometrový úsek, přerušený několika komunikacemi, získalo v roce 2011 dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury a stavbu v nákladu 11,5 milionů korun provedlo do roka od získání dotace. Samotné město Lanškroun vydalo za cyklostezku přes 4 miliony korun. Dnes už má cyklostezka asfaltový povrch, bezpečnostní přejezdové prvky i osvětlení a čeká na otevření.

To proběhne v sobotu 8. prosince. Tím ale budování cyklostezek v regionu neskončí. Na řadě je další dopravně kritický úsek, a to z České Třebové do Rybníka. I tady sdružilo město peníze a projekt, který by cyklisty odklonil mimo centrum města a o kterém jsme před rokem informovali, se dočká brzkého naplnění. Už mu brání jen dohoda o odkoupení nebo nájmu pozemků s vikářstvím v Hradci Králové a získat stavební povolení. Stavět by se mohlo začít na podzim příštího roku.