ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Slavnostní večer u příležitosti předávání Cen města a starosty má za sebou Ústí nad Orlicí. Udělovalo se také Čestné občanství a nově cena za Počin roku. Po 12 letech se oceňování vrátilo na jeviště Roškotova divadla. Za moderování Miroslava Němce tam osobnosti roku 2011 přebraly ocenění celkem pětkrát. Kromě nich diváci tleskali také domácímu Black Bandu a pražským Caramelkám.

Jako první přijala cenu z rukou starosty města Hana Šilarová za obětavou činnost v Mateřském centru Medvídek. Další ocenění neslo název Počin roku a bylo letošní novinkou orlickoústecké radnice. Jako první ho získali zástupci společnosti Velebný a Fam za zhotovení vlajky na státní pohřeb exprezidenta Václava Havla. Za dlouholetý přínos městu v oblasti ochotnického divadla byla Cena Města za rok 2011 udělena také Janu Štěpánskému, předsedovi Divadelního spolku Vicena. Z rukou starosty Petra Hájka a místostarosty Zdeňka Ešpandra cenu převzal celkově potřetí, letos navíc u příležitosti 70. narozenin.

Stejný důvod, tedy dlouholetá obětavá práce, vynesla k letošní Ceně města manžele Helenu a Jiřího Hartmanovy z Klubu umění. Po 12 letech se orlickoústečtí zastupitelé rozhodli znovu udělit také titul Čestný občan města, a to za vynikající sportovní úspěchy a reprezentaci města i republiky na sportovních soutěžích. Před zaplněným sálem a před svými fanoušky ho převzal zlatý olympionik Jaroslav Kulhavý. Oceněného olympionika přišel osobně poznat, pozdravit a k občanství mu poblahopřát lanškrounský farář Zbigniew Czendlik. Jako bývalý atlet Polska a letošní duchovní dozor nad sportovci v Londýně byl zároveň hostem slavnostního večera.