ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na plný plyn se nyní jede na stavbě čistírny odpadních vod v Ústí nad Orlicí. Prostavěno už je 85 milionů korun. Objekty jsou postupně rekonstruovány tak, aby od jara příštího roku mohlo čištění z jedné poloviny probíhat přes novou technologii.

Výrazným prvkem stavby jsou dva kruhové objekty, tzv. biologické linky. První vznikl nástavbou, druhý náhradou za soustavu obdélníkových nádrží. Pod rukama betonářů a stavebních dělníků se rodily necelé dva měsíce. Dnes jsou ve fázi kompletního dokončení, chybí ještě sanace. Práce by měly pokračovat tak, aby objekty na trase nátok, česlovna, lapák písku, dešťová zdrž a dvě kruhové nádrže mohly být vybaveny novou technologií a po testovacím provozu od března umožnily přepojení dalšího úseku, který se má rekonstruovat. Viditelné jsou také postupy na rekonstrukci městské kanalizace. Ty v souladu s plánem pokročily přes městské části Duklu a Hylváty a postupně míří do centra města.

Pro diváky OIK TV jsme také zaktualizovali současné uzavírky, vzniklé kvůli kanalizaci. Za omezeného provozu se nyní pracuje na ulici Lázeňská, ulice Pivovarská zůstane uzavřena do konce roku. Souběžně se na kanalizaci pracuje také v Dlouhé Třebové, kde je v současné době ztížený průjezd na sjezdu do obce ve směru od Ústí nad Orlicí. Celkem by se letos mělo na stavbě proinvestovat zhruba čtvrtina nákladů, tedy okolo 120 milionů korun.

[serialposts]